Nahe – Weingut Schömehl

Weingut Schömehl is een familiebedrijf in Dorsheim aan de benedenloop van de Nahe. De gemeente Dorsheim ligt in een klein, aantrekkelijk zijdal van de Nahe, 6 km. Van Bingen / Rüdesheim an Rhein en 15 km. Van Bad Kreuznach. De familie , bestaande uit Elke en Hartmut en inmiddels bijgestaan door Anna (dochter) en Andreas (schoonzoon) bewerken 15 ha wijngaarden.

De Riesling vormt met 47% het grootste aandeel, daarnaast worden Grau Burgunder, Scheurebe, Gewürztraminer, Müller Thurgau , Auxerrois en Silvaner verbouwt. De wijnen kennen een goed evenwicht in zuurgraad en minerale accenten.

Een vierde van het oppervlak is beplant met Spätburgunder, Frühburgunder en Dornfelder.

De beste percelen vinden terug in de steille hellingen van de Dorsheimer berg, Dorsheimer Pittermächen, Goldloch en Burgberg. Dicht bij elkaar bevinden zich verschillende grondsoorten en terreinformaties en een bijbehorend klimaat.

Weingut Schömehl heeft zich ten doel gesteld de natuurlijke kwaliteit van de verschillende druivensoorten en de bodem tot uitdrukking te laten komen. Door het beperken van de opbrengst en het handmatig oogsten wordt de rijpheid en de kwaliteit van de druiven bevordert. De verdere werkzaamheden in de kelder gebeuren zeer zorgvuldig. De witte wijnen worden voorzichtig geperst en langzaam en goed gekoeld gegist in staaltanks. De rode wijnen worden op traditionele wijze via pulpgisting bereid en vervolgens gerijpt in hout of barrique vaten.