DOMEINEN

& WIJNMAKERS

SCHÄFER-FRÖHLICH

De familie Schäfer – Fröhlich is al meer dan 200 jaar in de wijnbouw actief. Begin van de 70er jaren werd het bezit door vader Hans en moeder Karin , inmiddels al de vijfde generatie, vergroot van 2,5 ha naar 14 ha. Sinds begin deze eeuw zoon Tim wijnmaker geworden is, is de kwaliteit gestegen tot de absolute top van Duitsland. Het bezit is inmiddels verder gegroeid naar 20 ha. Het bedrijf onder leiding van Tim heeft de laatste jaren alle mogelijke prijzen in de wacht gesleept. In 2005 door Gault  Millau betiteld als “Aufsteiger des Jahres”. In 2010 door Gault Millau uitgeroepen tot “Winzer des Jahres.” Verder genoemd als “Riesling Meister” bij de bekende wijngids Eichelmann de vijfde van vijf mogelijke druiven binnen gehaald.

DE WIJNEN

ECKEHART GRÖHL

De “winzer” familie Gröhl woont inmiddels sinds 1625 in Weinolsheim en verbouwt heden ten dage inmiddels in de 12e generatie wijnstokken op ongeveer 20 hectare. De wijnbouw staat in evenwicht met de natuur en het werk wordt zeer zorgvuldig uitgevoerd.

Ze bewerken top percelen in het heuvelland en aan de Rijnoever en zorgen voor de best mogelijke omstandigheden en benutten de kracht van de zon en de bodem optimaal. Hierdoor produceren ze wijnen die de kracht van het terroir in zich dragen en karakter hebben.

DE WIJNEN

BRETZ

De familie is het fundament van ons bedrijf. Generaties lang leven en werken we  samen. Heden ten dage zijn Horst en zijn vrouw Heike alsmede zijn broer Harald de drijvende krachten, en de volgende generatie staat al in de startblokken in de persoon van dochter Victoria.

DE WIJNEN

WILHELM LAUBENSTEIN

Wijngoed Wilhelm Laubenstein bestaat dit jaar 200 jaar. Het is een typisch familie bedrijf. Op dit moment beslaat het totale areaal 48 hectare in Rheinhessen en omgeving. Een deel van de oogst wordt nog steeds handmatig verricht. De voornaamste druivenrassen zijn Riesling, Müller Thurgau, Silvaner, Grauer Burgunder, Weiss Burgunder en Chardonnay. Totaal ongeveer 55% van het totaal. De resterende 45% bestaat uit Dornfelder, Blauer Protugieser en Spätburgunder. Daarnaast treffen we nog Regent, Domina, Merlot, Frühburgunder en Cabernet Dorsa aan.

DE WIJNEN

1818

De 1818 Wijnen zijn door Sandra Laubenstein zelf gecreëerd en dragen haar persoonlijke handtekening.  De naamgeving is een eerbetoon aan het 200 jarig bestaan van Wijngoed Wilhelm Laubenstein.

DE WIJNEN

STEFAN BAUER

Uit het oorspronkelijke gemend landbouwbedrijf is langzaam maar zeker een wijnbedrijf ontstaan.

"Ik geef de voorkeur aan aan een niet te opdringerige klassieke stijl waarvan de Grüner Veltliner op bijzondere wijze profiteert. Bij de verwerking vertrouw ik op de door de natuur ingegeven voorkeuren van de aangeplante soorten druiven. Ik loop geen „hippe trends“ achterna."

DE WIJNEN

CASTEL PETER

De familie Peter maakt al wijn sinds 1774, het jaar waarin Philipp Wilhelm Peter de grondsteen legt voor de wijnbouw traditie. In 1983 starten Wilfried  Peter en echtgenote Heike het Weingut Castel Peter in zijn huidige vorm. Vanaf 2008 richten zij zich op de ecologische wijnbouw.

Vanaf 2011 worden voor het eerst wijnen geproduceerd onder de regels van ECOVIN, ecologische wijnbouw.

Tegenwoordig leiden Barbara Hoffmann en Albrecht Merck het bedrijf maar worden nog ondersteunt door Wilfried Peter.

DE WIJNEN

PETER KRIECHEL

Een wijnhuis met 65 jaar ervaring. Met haar 24 hectare het grootste privé wijnhuis van de Ahr.

DE WIJNEN

FREY

Jürgen Frey beheert samen met echtgenote Liesel vol overtuiging zijn wijnbedrijf in het dorpje Sommerloch. Het kleine familie bedrijf is trots op zijn individuele, karakteristieke en door de zon verwende wijnen. Zij kennen vooral particuliere klanten die in veel gevallen persoonlijk hun wijnen komen afhalen of aan huis geleverd krijgen.

DE WIJNEN

Weingut Schömehl ligt in de Nahe en ze bewerken 15 hectare “druiven”. Rieslingwijn is met bijna 50% het hoofdproduct. Maar laat je verrassen wat dit mooie wijnhuis nog meer produceert.

SCHÖMEHL

DE WIJNEN

FRITZ HAAG

In 2005 heeft Oliver Haag het bedrijf overgenomen samen met zijn vrouw Jessica. Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan bij gerenommeerde wijnbedrijven volgde hij een studie aan de Vak Hogeschool Geisenheim. Hij zette de filosofie van zijn vader om  fruitige filigrane Mosel Rieslings met een onmiskenbaar “Lagen” karakter te maken voort. Zijn vader Wilhelm Haag werd in 1994 vanwege zijn prestaties uitgeroepen tot “Winzer des Jahres”. Dit streven naar kwaliteit werd aldus voortgezet.

DE WIJNEN

JOHAN BAPTIST SCHÄFER

Sebastian Schäfer heeft , in de inmiddels vierde generatie, de leiding van het bedrijf. In 2001 uitgeroepen tot aankomend talent wijnmaker van het jaar en daardoor behorend tot de betere categorie wijnmakers. "Onze wijnen tonen karakter gemaakt met het oog op een kwaliteit die niet voor compromissen vatbaar is". Vanaf 2013 maakt het bedrijf deel uit van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Elk jaar opnieuw gaat men op zoek naar een nog hogere kwaliteit om daarmee nog meer uitdrukking te geven aan de verschillende bodemstructuren.

DE WIJNEN

THOMAS HENSEL

Het landgoed Hensel van Bad Dürkheim in de Pfalz, is de afgelopen jaren gegroeid tot één van de top wijngaarden in de Pfalz. Dit is en was vooral te danken aan Thomas Hensel, de huidige eigenaar van de wijngaard Hensel Bad Durkheim. Hij is er verantwoordelijk voor dat de Hensel wijnen zijn wat ze nu zijn. De Hensel familie werkt al meer dan 300 jaar, in de wijnbouw in de Pfalz. De Pfalz scoorde in de afgelopen jaren door de hoog kwalitatieve wijnen, dit heeft de Pfalz gemaakt tot de meest populaire wijnstreek in Duitsland. Weingut Thomas Hensel wijnen worden  gedronken over de hele wereld.

DE WIJNEN

KNEWITZ

Tobias Knewitz heeft zijn 22 jaar een frisse wind door het wijngoed in Rheinhessen laten waaien. Naast zijn studie oenologie, steekt hij al zijn talent in de wijnen en dat is voor zijn jonge leeftijd, uiterst indrukwekkend. De wijnen hebben een duidelijk stijl, vooral zijn Silvaner is complex en helder. Tobias Knewitz heeft ook de bekende wijncritici zó overtuigd, dat het bedrijf in Appenheim prompt de eerste druif uitgereikt kreeg. Sindsdien kan men slechts spreken van een stijgende lijn. Behalve bijna zoutige terroir-Rieslings en zijn haast al beroemde Silvaners kan Knewitz met een indrukwekkend palet aan druivensoorten van Spätburgunder, Weissburgunder, St. Laurent en Dornfelder aan de slag.

DE WIJNEN

KÜNSTLER

Het Wijnbedrijf van de Familie Künstler laat zich terug volgen tot 1642 in Zuid Moravië. Na de Tweede Wereldoorlog legt vader Franz de grondsteen voor een nieuw begin in Hochheim. Hochheim ligt als enige wijnbouwgebied van de Rheingau direct aan de Rijn. Trots zijn de Künstlers dat ze sinds 2011 ook wijnen uit de beroemde gebieden in Rüdesheim am Rhein kunnen produceren. Het wijnbedrijf omvat 42 hectare waarvan 85% als VDP Grosses Gewächs geclassificeerd mag worden. Strenge eisen aan het snoeien van de stokken, een selectieve oogst  en eveneens zeer strenge eisen aan de arbeid in de kelders staan garant voor top producten.

DE WIJNEN

CANTINA TRAMIN

Cantina Tramin is een van de oudste coöperaties van Alto Adige. Tramin ziet streng toe op de teelt waardoor er door de jaren heen een bijzonder hoog kwaliteitsniveau behaald is. De inspanningen van dit bedrijf en die van de bijzonder begaafde wijnmaker Willi Stürz zijn ook in de wijnwereld buiten Italië niet lang onopgemerkt gebleven. Hun wijnen staan vandaag de dag zowel nationaal als international bekend om hun consistent hoge kwaliteit.

DE WIJNEN

FRED LOIMER

Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois.

Hij nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%.

Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg. De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal). Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.

DE WIJNEN

HEINRICH

De wijngaarden van Gernot Heinrich liggen in Gols, Neusiedlersee, tussen het beroemde meer en de grens met Hongarije. In de directe omgeving van het wijnhuis bevinden zich de vier bekende percelen van Heinrich. Altenberg ligt aan de rand van het Parndorfer Platte, met een prachtig uitzicht op het meer. De bodem met een halfzware tot zware structuur, bestaat uit poreus, kalkhoudend, droog en goed drainerend leem met kiezels. Goldberg ligt naast Altenberg, met dezelfde bodemstructuur, op droog en goed drainerend leemhoudend zand met wat kiezels maar geen kalk.

DE WIJNEN

ALOIS LAGEDER

 ‘Wij zijn geen wijnmakers’, zegt Alois Lageder, afstammeling van een familie die zich al vier generaties lang vol passie met wijn bezighoudt. ‘Wij zien onze rol meer als die van vroedvrouw, coach en leraar. Onze taak is om de druiven in goede gezondheid en met de grootst mogelijke zorg te begeleiden en de succesvolle ontwikkeling van onze wijnen in alle opzichten aan te moedigen.’ In de loop van de tijd is de familie Lageder erin geslaagd verschillende wijndomeinen en wijngaarden te kopen in de beste wijngebieden van Alto Adige.

DE WIJNEN

VILLA WOLF

De geschiedenis van Villa Wolf gaat terug naar 1756, toen nog JL Wolf Landgoed geheten. Gelegen in de Pfalz. In Duitsland stond het landgoed bekend als een succesvolle en zeer gewaardeerde wijnmakerij met een prachtige villa in Italiaanse stijl. Maar aan het eind van de 20e eeuw gaat het minder en minder met dit wijnhuis. Dan wordt het landgoed en de wijngaard in 1996 overgenomen door Ernst Loosen van Weingut Dr Loosen en gaat het roer om. De naam en reputatie worden in ere hersteld, net als de kwaliteit van de wijnen van dit wijnhuis.

DE WIJNEN

JULIUSSPITAL

Weingut Juliusspital verbind op een unieke manier levensvreugde en wijngenot met sociaal engagement. 180 hectare wijngaarden door het Franken land zijn de grondslag voor het individuele karakter van de wijnen. Het wijngoed maakt onderdeel uit van de Stichting Juliusspital en ruim 440 jaar lang al worden met de opbrengst sociale projecten gefinancierd.

DE WIJNEN

DR LOOSEN

Het Domein Dr. Loosen is al ruim 200 jaar in bezit van dezelfde familie. Ernst Loosen nam in 1988 het Roer over en zo kwam hij in het bezit van zeer bijzondere wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van meer dan 60 jaar. Om wijnen ven top klasse te kunnen produceren werd de opbrengst per hectare drastisch terug gebracht en werd direct een einde gemaakt aan chemische bemesting van de wijngaarden. In de wijnkelders vond de grootste wijziging plaats, alles werd ingesteld om de druiven , most en wijnen zo zacht mogelijk te behandelen, om de essentie van terroir e druif volledig te behouden.

DE WIJNEN

THANISCH

 De familie traditie van Weingut Thanisch gaat aanwijsbaar terug tot in het jaar 1648. In 2001 heeft Jörg Thanisch het bedrijf van zijn ouders overgenomen en hij leidt sindsdien het bedrijf met succes verder. Het bezit strekt zich uit over de beste steile hellingen van de Mittelmosel. Resultaat zijn delicaat fruitige, filigrane Riesling wijnen met een sappige body en een groot potentieel.

Heden ten dage worden 8 Ha bewerkt in de bekendste wijnpercelen van de Mittelmosel.

.

DE WIJNEN

ALSACE

Bij een winkel met wijnen uit Duitstalige gebieden kan en mag de Elzas niet ontbreken. Onze selectie is op dit moment nog beperkt maar gaat zeker uitgebreid worden.

DE WIJNEN

CHAMPAGNE NOWACK

Jean-Baptiste Nowack afkomstig uit Bohemen zet zijn koffers neer in de Champagne streek en vestigt zich op de rechter over van de Marne in het kleine dorpje Vandières, waarvan de naam “Geschenk van de Wijn” betekent.

De familie ontwikkelde in eerste instantie een bedrijf  waarin briketten, dakpannen en pijpleidingen voor fonteinen geproduceerd werden.

De zoon Pierre-Ferdinand nam het bedrijf over en ging verder met het cultiveren van een wijngaard die hij van zijn moeder geërfd had.

DE WIJNEN

DEUTZERHOF

De geschiedenis van dit wijngoed voert ons terug naar 1574, toen Caspar Cossmann en zijn vrouw Catharina op deze plek begonnen met het maken van wijn. Sindsdien hebben 11 generaties wijnbouwers de traditie voort gezet op dit historische landgoed. Door de groei van het wijngoed werd omgekeken naar een nieuwe plek. Een nieuw wijngoed werd gebouwd op de voormalige kloostergronden van de ‘Deutzerwiese’. Het het wijngoed werd omgedoopt tot Deutzerhof. Bij het maken van wijn werd de Bourgogne als uitgangspunt genomen.

Het wijngoed telt inmiddels 9 ha, maar produceert slechts 60.000 flessen per jaar.

 

 

DE WIJNEN

CARL JUNG

Een meer dan 100 jaar oud familie bedrijf. In de wijnkelder is een procedé ontwikkeld om alcohol uit wijn te verwijderen. In Schloss Boosenburg in Rüdesheim am Rhein wordt dit procedé met veel succes toegepast. Het bedrijf denkt hiermee mensen die geen alcohol willen of mogen drinken een beetje levenskwaliteit en een genotsgevoel te bezorgen.

“DAS LEBEN IST ZU KURZ UM SCHLECHTEN ALKOHOLFREIEN WEIN ZU TRINKEN”

DE WIJNEN

HAIDER

“EIN LEBEN FÜR DEN SÜSSWEIN | SÜSSWEIN IST DAS GROSSE GEMEINSAME IN UNSERER FAMILIE.”

Het echte kapitaal van Weingut Haider zijn de zoete wijnen. Haider maakt elegante, fijne en op het fruit gerichte predikaatswijnen met veel complexiteit en harmonie. De botrytis- en honingaroma's benadrukken het unieke karakter van dit wijnbouwgebied. Belangrijkste druivenrassen: Welschriesling, Sauvignon Blanc, Sämling 88, Traminer, Muskat Ottonel, Chardonnay en Riesling.

DE WIJNEN

GUNDERLOCH

Het “Traditionsweingut” Gunderloch wordt op dit moment overgenomen van Agnes en Fritz Hasselbach door hun zoon Johannes. Hij rust niet op de lauweren van zijn ouders maar hij heeft inmiddels zijn eigen stijl ontwikkelt die er mag zijn. De wijnbergen liggenaan de Roter Hang een leisteen gebied direct aan de Rijn tussen Nierstein en Nackenheim. Een uniek gebied waar wijnen met structuur en een uniek aroma vandaan komen.

DE WIJNEN

DAGERNOVA

1200 handen, 600 harten , 1 passie

 

Dagernova: een fantasienaam? zeker niet. De oorsprong van onze handenarbeid is gelegen in het wijndorp Dernau. Na het samengaan van de wijnbouwvereniging en de landbouwvereniging van Dernau in 1970 , sloten in de daarop volgende jaren ook de dorpen Rech, Bachem, Heimersheim en Lantershofen aan. Dit alles indachtig de spreuk:

“was einer alleine nicht schafft, das schaffen Viele.”

DE WIJNEN